Idei amenajare fatada, Idei amenajare gradina, Idei amenajare living, Idei amenajare terasa, piatra decorativa, Uncategorized

Piatra Decorativă Exterior – Trenduri și Idei de Amenajări în 2023

piatra-decorativa-exterior

Piatra Decorativă Exterior – Trenduri și Idei de Amenajări 2023

Piatra Decorativă Naturală este prima recomandare a arhitectiilor pentru amenajările exterioare durabile si personalizate de curte, gradina, pereți decorativi, soclu și gard, in mediul rezidential.

Acest tip de piatră, este un material de construcție organic, natural, folosit la placarea și finisarea suprafețelor verticale din interior și exterior. Denumirea de Piatră Decorativă, reflectă scopul și avantajul principal rezultat din aplicarea acesteia pe diferite suprafețe.

Gama variată de culori, precum și diferitele tipuri de finisaje, recomandă acest tip de piatră naturală, pentru realizarea unui design plăcut și deosebit, atât la amenajările interioare (pereți decorativi, placări de seminee, etc) precum și pentru o amenajare exterioară de impact a zonei de casă, curte și grădina (placare de soclu, gard, grătar,sau pereți exteriori)

Piatră Decorativă pentru placări verticale: tipuri și finisaje

Piatră Naturală Decorativă este o denumire generală populară, dar ea practic este realizată din diferite tipuri de roci naturale având culori și finisaje variate, după cum urmează:

Piatră Decorativă Exterior Scapitata (piatră split face)

Acest tip de piatra se regăsește de regulă sub formă unor straifuri înguste cu dimensiuni standardizate de 30 x 5 x 1,5 cm grosime (dar și sub alte dimensiuni în funcție de tipul de piatră) și are un finisaj al suprafeței natural, ușor denivelat, pentru a creea senzația unui perete de roca brută, naturală (după montaj)

Tipurile de Piatră Decorativă Scapitata, sunt de regulă din Marmură, Travertin sau Calcar, aceste roci naturale fiind folosite datorită structurii lor mai puțîn dure, dar și al aspectului cald și liniștitor pe care aceste tipuri de piatră, îl au în mod natural că și nuanțe de culori. Paleta de culori pentru gama de piatră decorativă scapițată, este de regulă plăcută și pastelată (nuanțe de bej, crem, alb) fiind versatilă pentru orice tip de amenajare a pereților interiori sau a zonelor exterioare, de pereți, stâlpi, soclu sau gard.

Piatră Decorativă Exterior Ghilotinată:

După cum are și denumirea, reprezintă straifuri de piatră cu lățimi înguste de maxim 5 cm, obținute prin ghilotinare (un tip de rupere mecanică ce creează un anumit tip de suprafață – finisaj, puțîn mai rugos și aspru decât cel de tip scapitat)

Acest tip de Piatră Decorativă este obținut de asemenea din Marmură, Calcar și Granit.

Efectul tipului de finisaj este similar cu cel scapitat, dar cu un aspect ceva mai aspru, având un impact vizual mai puternic. Gama de culori disponibilă este de asemenea variată, având posibilitatea de a creea un design deosebit atât la amenajările interioare: placare de pereți în living în scop decorativ, a zonelor de șemineu, sau în băi și mai ales la amenajările de exterior pentru de soclu, pereți exteriori și gard.

Marmura este un material cu o rezistență mai ridicată, în procesul de manipulare și montaj, spre deosebire de roca de Travertin care necesită o atenție mai deosebită, dar care în același timp are avantajul de a oferii nuanțe mai spectaculoase și deosebite, față de marmură.

Piatră Decorativă Exterior Mozaic

Mozaicul din piatră naturală, este în topul preferințelor pentru amenajările personalizate cu piatră decorativă.

Placajul de mozaic este foarte versatil datorită culorilor elegante și texturilor variate., care se potrivesc atât amenajărilor rezidențiale cât și în zona comercială și de office.

Nuanțele de gri și alb sunt prezente în trendul actual, datorită eleganței și neutralității, fiind potrivite în completarea amenajării, cu elementele de metal și mobilier modern.

Mozaicul este realizat din toate tipurile de roci naturale, astfel avem: mozaic din marmură (fiind cel mai răspândit tip) fiind recomandat pentru placarea pereților decorativi din zonele de living, bucătărie și baie, precum și pentru zonele de stapli, mozaic din travertin (fiind folosit în zonele de băi mai mult datorită nuanțelor calde) și mozaicul din granit.

Recomandări pentru montajul de Piatră Decorativă de Exterior

Piatra Decorativă se montează relativ ușor dacă se respectă câteva cerințe de bază.

1. Pregătirea suprafețelor

Suprafețele ce urmează a fi placate, se curată bine de praf și eventual se stropesc cu apă superficial, înainte de montaj (în special în perioadele cu temperaturi ridicate) Suprafață curată trebuie să aibă o suprafață uniformă fără denivelări majore și să aibă o baza solidă – fără zone exfoliate etc (stratul de adeziv folosit este de cca 5 cm de regulă și acest fapt cere o zona relativă plană înainte de montaj)

2. Adezivul folosit pentru placarile de Piatră Decorativă Exterior

Adezivul folosit este recomandat să fie de culoare alb, pentru a nu pată piatră și recomandat să fie specific pentru piatră naturală. Există pe piață de profil adeziv profesionali care sunt impermeabili și rezistenți la temperaturi scăzute, pentru piatră decorativă, care se pot folosii atât la interior cât și la exterior, fiind creați special pentru acest tip de placare (pe unele modele este și menționat acest detaliu) Puteți găși câteva variante recomandate și în acest LINK.

Adezivul pentru placări ceramice, NU este recomandat pentru placarea de piatră naturală decorativă.

3. Întreținere și protecție pentru Piatră Decorativă Exterior

După montaj, este recomandat că suprafețele placate cu piatră, să fie tratate cu substanțe specifice pentru sigilarea suprafețelor, protecția suprafețelor și o curățare foarte ușoară ulterioară.

Acest tip de tratament este recomandat la interior opțional dar mai ales la exterior, unde datorită prafului, ploilor sau zăpezii, suprafețele se pot murdării mai repede și astfel datorită acestui tratament le puteți menține la fel că în prima zi

Aplicarea acestui tratament se face facil, după cca 48 de ore de la montaj, cu o curățare simplă prealabilă și o clătire (recomandat cu un detergent neutru – pentru a fi siguri că este potrivit indiferent de tipul rocii naturale) și apoi când suprafețele de piatră sunt uscate complet, se va pulveriza sau aplică cu o pensula, o varianta de Impermeabilizant destinat protecției.

Aceste substanțe de protecție și impermebailizare pentru piatră, au un efect natural (nuanță pietrei rămâne la fel) sau pot avea suplimentar – opțional și efecte de accentuare a nuanțelor pietrei (în cazul unor culori mai închise se obține o nuanță cu ”efect de ud”)

Puteți găși câteva variante recomandate și în acest LINK.

Piatra Decorativă de Exterior Naturală vs Piatră Decorativă Artificială -turnată

Piatră Naturală Decorativă este evident recomandarea specialiștilor, pentru o amenajarea durabilă și rezistență în timp. Structura Pietrei Naturale are o rezistență ridicată la lovituri sau zgârieturi, stabilitatea culorilor este permanentă inclusiv la exterior în soare puternic, și la fel și rezistență la fluctuații mari de temperatura, comparativ cu Piatră Artificală (recompusă) care imită doar aparent culoarea și textura unor modele de Piatră Naturală,

Piatră Artificală (compozită din ciment, coloranți etc) este o varianta economică a unui produs ce imită Piatră Naturală, dar cu durata de viață garantată de maxim 2 ani (acesta este termenul maxim de garanție pentru piatră decorativă artificială)

Avantajele placărilor cu Piatra Decorativă de Exterior Naturală

Piatră Naturală nu are o garanție limitată că în cazul imitației de piatră, durata de folosință pentru Piatră Naturală Decorativă fiind de zeci de ani minim fără nici o problema majoră.. Astfel NU este recomandăm folosirea unui înlocuitor pentru Piatră Naturală, în condițiile în care produsul de Piatra artificiala sau recompusa are o sensibilitate mare, și se poate degrada după numai 2 ani de folosință, țînând cont că aceste tipuri de amenajări cu Piatră Decorativă sunt făcute să dureze o viață.

Un alt motiv major pentru care recomandăm folosirea Pietrei Naturale Decirative, îl reprezintă aspectul Natural care reflectă frumusețea amenajărilor, aspect pe care Piatră Artificială nu îl poate copia, efectiv de fapt cu varianta artficiala, veți avea o placare gen faianță cu același model peste tot, ceea ce va evidenția că este artificială placarea cu piatră.

Mai multe detalii legate de intrebarile frecvente pentru amenajarile cu piatra decorativa puteti gasi in acest LINK

Pentru alte detalii, întrebări sau recomandări, legate de placările cu Piatră Decorativă Naturală, ne puteți contacta inclusv pe e-mail: contact@e-piatra.ro sau pe wapp | mob: 0723.539.822

Dan Cîrjan – Stonexpertul tău în amenajările cu piatră

Sunt de folos recomandârile noastre?

Părerea ta conteazâ!

Ajutâ comunitatea și pe noi, să devenim mai buni 🙂

Posteazâ comentariile sau întrebările tale – click aici:  google-review-stonexpert

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *