piatra_decorativa_scapitata_ghilotinat_alb

Amenajari cu piatra decorativa – recomandarea expertului

Recomandarea expertului in amenajari cu piatra decorativa naturala si compozita

Aceste este un articol creat de specialisti in amenjari cu piatra decorativa. Aici veti gasi sfaturi si recomandari importante, de care trebuie sa tineti cont inca din faza de proiectare a ambientului dorit. Obtinerea unor amenajari cu piatra naturala, durabile si frumoase care sa se mentina perioade indelungate, depinde foarte mult de folosirea anumitor tipuri de roci naturale sau compozite. Destinatia spatiilor, este primul criteriu de selectionare al tipului si finisajului de piatra naturala folosita in amenajari, dupa cum urmeaza:

Amenajari cu piatra decorativa pentru socluri, pereti verticali, garduri sau stalpi

  • pentru obtinerea unui design special cu rol stict decorativ mai natural, putem folosi variantele de piatra decorativa scapitata sau ghilotinata, cu suprafete nefinisate, naturale.
    • Marmura si travertinul cu suprafete scapitate sau ghilotinate sunt cele mai recomandate roci naturale, in folosirea placarilor decorative verticale. Datorita rezistentei acestor roci, placarile vor rezista conditiilor atmostferice dure la exterior, isi vor mentine permanent nuanta neafectata de razele soarelui sau ploi. Alt avantaj care recomanda folosirea prioritara a acestor tipuri de roci ca si piatra decorativa, il reprezinta textura si nuantele variate care se pot adapta oricarui stil de amenajare. Mai multe detalii despre structura rocii de MARMURA puteti gasii AICI si despre roca de TRAVERTIN puteti gasi AICI
  • Calcarul, reprezinta o varianta secundara, relativ mai economica, mai slaba calitativ insa. Prezinta de regula nuante destul de uniforme, dar nu este foarte recomandat datorita rezistentei relativ scazute si suprafetei destul de poroase, fiind astfel mult mai expusa la patare si necesitatnd o intretinere constanta, fiind folosit mai mult in zonele mai putin expuse din interior. Intretinerea este mai dificila decat in cazul marmurei si travertinului si riscul de patare permanenta, este mai mare.
    • Piatra artificiala ca ultima varianta alternativa pentru amenajari cu piatra decorativa, este aleasa de regula, doar pentru nivelul mai scazut al pretului comparativ cu piatra naturala. Aceasta varianta, incearca sa imite piatra decorativa naturala dar prezinta cateva dezavantaje importante: in primul rand, in privinta riscului de decolorare al culorilor cu care a fost vopsita, mai ales in mediul extern. Se poate deteriora si fizic in ritm rapid datorita substantelor artificale sensibile la factori externi duri, din care este produsa, turnata. Un alt dezavantaj major il reprezinta diferentele vizibile intre designul repetativ al acestor modele si aspectul natural aleator al rocilor naturale,diferente care sunt vizibile imediat celor familiarizati cu rocile naturale.

Placari de pardoseli unde materialele se aleg prima data in functie de destinatie dar si de gradul de uzura la care vor trebui sa faca fata

  • pentru zonele exterioare materialul cel mai recomandat din punct de vedere al rezistentei in timp nealterat, este roca naturala de granit, care poate avea optional suprafete finisate antiderapante pe zonele de acces frecvent, urmata marmura ca si variana alternativa mult mai mai sensibila insa decat granitul si care necesita o atentie si intretinere constanta mai mare si ca ultma alternativa, roca de travertin dar indicata in grosimi putin mai mari, de 2 sau 3cm optim si care necesita deasemenea o atentie si ingrijire mai constanta.
  • pentru zonele de interior, sunt recomandate toate tipurile de roci naturale, cu mentiunea insa ca pentru mentinerea suprafetelor lustruite, timp indelungat, daca avem zone cu trafic intens, este recomandat folosirea prioritara a granitului ca prima optiune, datorita duritatii naturale a aacestui material.

Adeziv si substante de protectie si intretinere recomandate pentru placarile exterioare si interioare cu piatra decorativa, granit, marmura sau travertin gasiti AICI

Placarile de piese speciale cum sunt blaturile de bucatarie, blaturile de mese, sau blaturile de lucru in domeniul alimentatiei publice.

Alegerea materielelor pentru aceste piese, necesita o atentie si analiza speciala, datorita gradului accentuat si constant de uzura la care trebuie sa faca fata aceste suprafete. Materialul ales, trebuie sa aiba o duritate si rezistenta ridicata la zgarieturi, sa nu aiba risc mare de patare, sa reziste la temperaturi si umiditate ridicata, factori intalniti frecvent in utilizarea blaturilor de bucatarie. Gradul de igiena oferit de suprafata materialului folosit este de asemenea un element extrem de important si deseori neglijat. In functie de acesti factori putem clasifica recomandarile in alegerea celor mai bune materiale pentru blaturile de bucatarie astfel:

  • Quartz Compozit (recomandare marca TechniStone singurul de provenienta U.E. si certificat calitativ in Romania) – este cea mai buna optiune din punctul de vedere al factorilor enumerati mai sus. Principalele caracteristici si avantaje ale blaturilor de bucatarie din compozit de quartz:
    • rezistenta la zgarieturi si socuri mecanice
    • nu se pateaza cu bauturi, sucuri, alimente, acizi alimentari
    • este impermeabil, rezistent la detergenti si nu necesita intretinere (rocile naturale necesita intretinere constanta)
    • curatare rapida si usoara datorita suprafetei neabsorbante si sigilate perfect
    • suprafata antibacteriana, igienic alimentar se poate manca direct pe el
    • rezistenta termica ridicata
    • material usor flexibil( nu este asa casant ca rocile naturale )datorita rasinii incorporate
    • continut de cristale de quartz si materiale naturale
    • culori stabile si uniforme permanent
    • gama foarte variata de modele si finisaje cu design unic
    • material rezistent si recomandat pentru amenajari complete: pardoseli, trepte, glafuri – durata medie de folosinta 15 – 20 de ani

Modele pentru blaturile de bucatarie din Quartz Compozit, gasiti AICI

  • Granitul natural regasit frecvent in amenajari cu piatra decorativa, este recomandat ca a doua optiune secundara pentru blaturile de bucatarie, indicat a se folosi la 3cm grosime sau la 2cm grosime si cu ramforsari. Mai multe detalii despre structura rocii de GRANIT puteti gasii AICI Principalele caracteristici si avantaje ale blaturilor de bucatarie din granit:
    • rezistenta la temperaturi inalte
    • rezistenta la substante acide indiferent de origine si detergenti
    • nu isi modifica structura la infiltratiile de apa ( ca la pal )
    • trebuie tratat impermeabilizat periodic contra patarii
    • prezinta un usor risc ca in urma acizilor alimentari ( lamaie si otet ) sa dispara efectul tratarii mai repede si sa se pateze (petele nu sunt garantate ca se pot curata 100% )
    • material usor casant la lovituri, prezinta un risc mai mare de fisurare sau deteriorare decat quatzul compozit
    • se curata si intretine usor doar daca este tratat constant cu impermeabilizant
    • grad de risc pentru siguranta alimentara in cazul tratarii suprafetelor cu orice tip de impermeabilizant care nu este certificat special pentru folosirea in mediul alimentar (substante de impermeabilizare avand un rol general de impermeabilizare a suprafetelor dar majoritatea nefiind certificate alimentar pentru siguranta in contact cu mancarea)
    • culori naturale dar fara a garanta mereu uniformitatea sau mentinerea texturii pe suprafete mai mari
    • roca recomandata pentru orice tip de amenajari – durata mare de folosinta, nealterat, daca este intretinut corespunzator

Modele recomandate pentru placarile cu Granit, gasiti AICI

  • Marmura si Travertinul, sunt recomandate frecvent pentru amenajari cu piatra decorativa, dar pentru blaturile de bucatarie reprezinta o solutie intermediara daca se doreste neaparat un anumit design care nu il putem regasii in gama de quart compozit sau granit. Sunt indicate pentru bucatariile in care blatul de lucru nu este folosit frecvent sau cu mentiunea ca in cazul unei utilizari normale, aceaste tipuri de roci naturale, necesita o atentie permanenta si trebuiesc protejate si intretinute constant pentru a-si mentine acelasi aspect lustruit si nuantele originale. Grosimea indicata este de asemenea de 3cm grosime optim pentru blaturi sau de 2cm grosime si cu ramforsari. Principalele caracteristici ale blaturilor de bucatarie marmura sau travertin:
    • rezistenta la temperaturi ridicate si apa
    • suprafete sensibile la zgarieturi si socuri mecanice
    • rezistenta scazuta la substante acide indiferent de origine si detergenti ( fata de quartz compozit sau granit )
    • risc major de patare si matuire a suprafetelor in contact cu alimente, ulei sau bauturi chiar in conditiile tratarii periodice, datorita faptului ca aceste materiale au un grad de porozitate mare (chiar si lustruite ) si in contact cu acizii alimentari ( lamaie si otet ), aceste tratamente pot fi curatate efectiv.
    • grad de risc pentru siguranta alimentara in cazul tratarii suprafetelor cu orice tip de impermeabilizant care nu este certificat special pentru folosirea in mediul alimentar (substante de impermeabilizare avand un rol general de impermeabilizare a suprafetelor dar majoritatea nefiind certificate alimentar pentru siguranta in contact cu mancarea)
    • necesita tratamente mai dese si o atentie mare la curatarea rapida a blatului de lucru pentru a nu se pata (fata de roca de granit)
    • material mai putin rezistent si mai casant la lovituri (comparativ cu roca de quartz compozit sau granit)
    • culori fara a garanta uniformitatea sau mentinerea texturii pe suprafete mai mari
    • material natural cu multe variante de texturi si culori dar nu are o uniformitate regulata
    • se preteaza mai mult pentru alte tipuri de blaturi sau amenajari ( recomandat in special pentru blaturile de baie, trepte sau glafuri interioare )

In incheiere va recomand sa tineti cont ca investitia aferenta blaturilor de bucatarie, este una importanta, facuta pe termen lung si implica o investitie substantiala si de accea nu trebuie sa faceti compromisuri la calitatea materialelor sau serviciile de prelucrare si montaj, pentru a beneficia de toate calitatile blatului pe toata perioada de utilizare a acestuia, nu doar pentru cateva luni.

Share this post